Jinekoloji ve Obstetri Hastalarında Malnütrisyon Risk Faktörleri ve Klinik Çıktılar

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.33076/2024.BDD.1848

Anahtar Kelimeler:

Yetersiz beslenme, beslenmenin taranması, beslenme desteği

Özet

Amaç: Beslenme, sağlıklı yaşamın ön koşulu, temel bir insan ihtiyacı ve temel bir insan hakkıdır. Tanımlayıcı türdeki araştırmanın amacı kadın hastalıkları ve doğum hastalarında malnütrisyon risk faktörlerini ve malnütrisyon ile klinik çıktılar arasındaki ilişkiyi incelemektir.

Bireyler ve Yöntem: Araştırma 30.10.2018-01.06.2022 tarihleri arasında bir kadın hastalıkları ve doğum branş hastanesinde gerçekleştirildi. Araştırmanın örneklemini belirtilen tarihlerde Nutritional Risk Screening-2002 (NRS-2002) formu kullanılarak malnütrisyon riski açısından değerlendirilen ve tamamı ağır malnütrisyona sahip olan hastalardan oluşturdu (risk skoru ≥3, vaka grubu, n=82). Hafif/orta derecede malnütrisyon riski olan (puan=1 ve 2) ve riski olmayan eşit sayıda hastalar, bilgisayarlı randomizasyon süreci kullanılarak rastgele seçildi. Grupların genel sağlık, obstetrik, yatış özellikleri ve laboratuvar bulguları karşılaştırıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edildi.

Bulgular: NRS-2002’ye göre ortalama malnütrisyon risk puanı skorları hafif/orta derecede malnütrisyon risk grubunda 0.64±0.8, ağır malnütrisyon risk grubunda ise 3.71±0.90 idi. Ciddi risk taşıyan grubun medyan yaşı daha yüksek, beden kütle indeksi ise daha düşüktü (p<0.05). Ağır malnütrisyon riski taşıyan grupta ortanca hastanede kalış süresi, kilo kaybı, cerrahi işlem geçirme durumu, enfeksiyon varlığı ve onkolojik tanı varlığı diğer gruplara göre anlamlı düzeyde daha yüksekti (p<0.05).

Sonuç: Kadınlar malnütriston açısından değerlendirilirken yaş, hastanede kalış süresi, vücut ağırlığı kaybı, cerrahi işlem uygulanması, enfeksiyon varlığı ve onkolojik tanı varlığı durumunda özenli davranılmalıdır. Bozulmamış laboratuvar bulgusu ve normal düzeyde beden kütle indeksi değeri durumunda değerlendirmenin göz ardı edilmemesi ve kapsamlı değerlendirmenin yapılması önemlidir.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Yayınlanmış

2024-08-26

Nasıl Atıf Yapılır

1.
Karataş Baran G, Köse C, Biltekin S, Engin Üstün Y. Jinekoloji ve Obstetri Hastalarında Malnütrisyon Risk Faktörleri ve Klinik Çıktılar. Bes Diy Derg [Internet]. 26 Ağustos 2024 [a.yer 16 Ekim 2024];52(2):25-36. Erişim adresi: https://beslenmevediyetdergisi.org/index.php/bdd/article/view/1848

Sayı

Bölüm

Araştırma