Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Ortoreksiya Nervoza Eğilimi ve Kişilerarası Zayıflık Beklentilerinin Değerlendirilmesi
DOI:
https://doi.org/10.33076/2024.BDD.1903Anahtar Kelimeler:
Beden kütle indeksi (BKİ), cinsiyet, kişilerarası zayıflık beklentisi, ortoreksiya nevroza (ON)Özet
Amaç: Bu çalışma Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerinde ortoreksiya nervoza (ON) eğilimi ve kişilerarası zayıflık beklentisinin cinsiyet, okunulan bölüm ve beden kütle indeksine (BKİ) göre değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır.
Bireyler ve Yöntem: Tanımlayıcı-kesitsel tipte olan bu çalışma 18-30 yaş aralığındaki Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencileriyle (n=600) yapılmıştır. Çalışma verileri sosyodemografik bilgileri, Ortoreksiya Nervoza Ölçeği (ORTO-11) ve Kişilerarası Zayıflık Beklentileri Ölçeği’ni (IOET-TR) içeren anket formu aracılığıyla yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak toplanmıştır. Toplam puan üzerinden değerlendirilen ve kesim noktası olmayan ölçeklerden; ORTO-11’den alınan düşük puanlar ON eğiliminin yüksek olduğunu; IOET-TR’den alınan yüksek puanlar ise kişilerarası ilişkilerde zayıf olmanın beklentisinin daha yüksek olduğunu göstermektedir.
Bulgular: Cinsiyet ve okunulan bölümler arasında ORTO-11 ve IOET-TR puanlarında önemli düzeyde fark bulunmamıştır (p>0.05). ORTO-11 puanları BKİ’ye göre farklılık göstermezken (p>0.05); hafif şişman veya obez öğrencilerin IOET-TR puanları normal ağırlığa sahip olanlardan; normal ağırlıkta olanların ise zayıf olanlardan anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p≤0.001). ORTO-11 ve IOET-TR puanları arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki gözlenmemiştir (r=-0.067, p=0.103).
Sonuç: Bu çalışma ON eğilimi ve kişilerarası ilişkilerde zayıflık beklentisi arasında bir ilişki olmadığını göstermiştir. Ancak hafif şişman veya obez öğrencilerin kişilerarası ilişkilerde zayıf olmanın beklentisi diğer gruplara göre daha yüksek bulunmuştur. Bu bulguların doğruluğu için farklı etnik ve yaş gruplarına sahip daha geniş örneklemli çalışmalara ihtiyaç vardır.